Tel Tedavisi (Porselen)
deneme

Düzenleyen: distedavim

Düzenlenme Tarihi:

  05.05.2023

Porselen Tel Tedavisi Nedir?

Diş teli, dişlerdeki yamuklukların, çapraşıklıklarının ve aralarındaki fazla boşlukların giderilmesi amacı ile uygulanan ortodontik bir tedavidir. Porselen tel tedavisinde, dişler üzerine yerleştirilen porselen kulplardan geçirilen çeşitli şeffaf lastikler ve teller ile güç uygulanarak, dişlerin zamanla istenen pozisyonlara gelmesi sağlanır.

Porselen Tel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Porselen tel tedavisinde süreç hastanın durumunun genel bir değerlendirilmesi ile başlar. Bunun için çeşitli ağız/çene röntgenleri çekilir. Tedavi planın çıkarılması ardından ise tel tedavisini uygulayacak hekim dişler üzerine halkaları ve telleri yerleştirir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte 2-4 hafta aralıklarla hekim ziyaretleri ile tedavi süreci bitene kadar devam eder.

Porselen Tel Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Porselen tel tedavisi, dişlerde gözüken çapraşıklık, normalden fazla aralık, yanlış kapanış gibi problemlerin tedavisinde, çenenin genişletilmesinde ve benzer çene/diş problemlerinin mevcut olması halinde tercih edilir.

Porselen Tel Tedavisi Süresi Nedir?

Tedavi süresi problemin ciddiyeti ve tabii ki hastanın uyumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama ortodontik problemler 12 ay ile 18 ay gibi bir süre içerisinde tedavi edilmektedir. Tabii problemin çözümünün standarttan kolay veya zor olmasına göre tedavi süresi 6 ay uzayabilir veya kısalabilir. 

Porselen Tel Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Porselen tel tedavisi metal tellerin kullanıldığı ortodontik tedaviye göre daha estetiktir. Ayrıca her yaştan kişiye uygulanabilmesi, iyi bir diş/ağız görünümü sunması, dişleri daha kolay temizlenir hale getirmesi ve bazı konuşma bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olması porselen tel tedavisinin avantajları arasındadır.

Porselen Tel Tedavisi Dezavantajları Nelerdir?

Ortodontik tel tedavisi sırasında teller ağızda yara oluşumlarına sebep olabilir. Tedavi sürecinde hastaların beslenmeleri konforlu değildir ve başlarda ağrılı olabilir. Temizlenmeleri zordur ve ekstra özen gösterilmelidir. Tedavi sürecinde tellerin görüntüsü metal tellere göre daha estetik olsa da kırılması daha kolaydır. Ayrıca ağızdaki görüntüsü bazı hastaları rahatsız edebilmektedir.

Porselen Tel Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tedavi sürecince hastaların ağız hijyenlerine dikkat etmeleri ve düzenli hekim kontrollerini aksatamamaları çok önemlidir. Ortodontik tel tedavisi sonrasında dişlerin eski haline geri dönmesinin engellemek için hastaların hekimlerin önerdiği süre boyunca koruyucu önlemleri kullanmaları gerekmektedir. Bu önlemler arasında gece kullanılan plaklar, görülmeyen sabitleme telleri gibi koruyucu prosedürler mevcuttur.

Porselen Tel Tedavisi Boyunca Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Hastalar tel tedavisi boyunca sert ve yapışkan gıdaları tüketmemelilerdir. Uygulanan tellerin kopmaması adına ısırma koparma yapılmamalıdır. 

Şehirlere Göre Ara